Varme Hveder Store Bededagsaften

Hveder fra bageren Hveder fra bageren
Varme hveder hører med til St. Bededagsaften
Varme hveder hører med til Store Bededagsaften

I denne uge fejrer vi på torsdag Store Bededagsaften ved at spise varme hveder eller hvedeknopper.  I hvert et supermarked  og hos bagerne kan man købe de populære boller, der efter en tur på brødristeren smager skønt. Store Bededag er altid den fjerde fredag efter påske og er en særlig dansk helligdag, hvorfor også mange tilbringer dagen med at tage til Sverige eller Tyskland, hvor butikkerne er åbne. Store Bededag stammer tilbage fra 1686, og den var en såkaldt arbejdsfri bede- og bodsdag, hvor også bagerne skulle have fri. Derfor bagte bagerne dagen inden helligdagen, og derhjemme kunne man så give bollerne den sidste tur i ovnen. Hvedeboller var en lækker højtidsspise og altså en luksusspise. Der findes mange opskrifter på hveder fx med og uden kardemomme, men fælles for dem alle er, at de skal flækkes og ristes,  i ovnen eller på brødristeren og nydes med et godt lag tandsmør. 

Mange steder går man en tur på volden, bl.a. i København er Kastellet eller Christianshavns Vold populære udflugtsmål Store Bededagsaften. Besøg fx Nationalmuseets Lille Mølle på Christianshavn, der traditionen tro holder åbent Store Bededagsaften med omvisninger kl. 18, 19 og 20.

Velbekomme!

Spiser du varme hveder Store Bededag? Så fortæl Brødbanken om dine traditioner! Send et billede af dine hveder!

1 Kommentar til “Varme Hveder Store Bededagsaften ”


  1. 1 Michael pedersen 8. august 2013 kl. 13:27

    Super lækkert brød

  2. 2 Poulsen 19. august 2014 kl. 21:45

    Fuldstændig en påmindelse om hvordan mine forældre altid fik det. Hvor er det længe siden. Måske en tradition jeg skulle tage op med min egen børn. Havde helt glemt dem 🙂

  3. 3 Sofie 6. september 2014 kl. 05:17

    Varme Hveder Store Bededagsaften ja det er synd jeg tror mindst at vi i vores lille famile kan spise varme veder 4 til 8 gange om året

  4. 4 Emil 28. februar 2016 kl. 10:30

    Et sikkert hit!

    Resultatet ser rigtig godt ud på de billeder!

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...