Øllebrød

 

Pigen på billedet er Inge Jeppesen Føgde fra Svendborg. Måske spiser hun øllebrød? Billedet er taget af fotograf Alberth Føgde, ca. 1925. Da billedet var spejlvendt fik tjenestepigen det. Fotografiet er udlånt til Nationalmuseet af den tidligere tjenestepige af huset.

Pigen på billedet er Inge Jeppesen Føgde fra Svendborg. Måske spiser hun øllebrød? Billedet er taget af fotograf Alberth Føgde, ca. 1925. Da billedet var spejlvendt fik tjenestepigen det. Fotografiet er udlånt til Nationalmuseet af den tidligere tjenestepige af huset.

 

Øllebrød er en af de klassiske retter fra mellemkrigstidens husholdningsøkonomiske køkken. Det var en tid, hvor man spiste alle rester op, og øllebrødsopskrifterne fortæller historien om, hvordan sukkeret gik fra at være en sød eksklusiv luksusvare til  i begyndelsen af 1900-tallet at være et rationelt konserveringsmiddel og billig energi hos den gode husmoder i den veladministrerede husholdning. Husholdningseksperter ved Dansk Husmoderforening, Carla Meyer og E. Herlev-Müller, skriver om Øl- og  Brødsupper i “Nutids Mad og Husførelse” 2. udgave fra 1940:

“Til en Del af disse Retter finder man en god Anvendelse for Rester af Rugbrød. For at disse ikke skal mugne, skal de helst opbevares i en Pose af tyndt Stof, saa Luften kan faa Adgang og tørre Brødet. Det tørre Rugbrød og alle Skorperne, der skal anvendes til Brødsupper, skæres i smaa Stykker paa Brødmaskinen og sættes i Blød i Vand i nogle Timer, hvorefter det hakkes igennem Kødmaskinen for at spare en senere Sigtning. Brødet og Udblødningsvandet bør bringes i Kog ved svag Varme, da det er tilbøjeligt til at brænde paa. Ofte tilsættes Citronskal og Saft.

Øllebrød til 4 Personer:

Ingredienser: 350 g mørkt Rugbrød, 4 dl Vand, 1½ Fl. Hvidtøl, ca. 50 gram Sukker, Skal af ½ Citron eller 1 Stk. hel Kanel.

Naar Brødet er bragt i Kog, spædes Øllet i, Citronskallen tilsættes, og Suppen koger 15 Min. og smages til med Sukkeret. Der serveres Mælk eller Fløde til. Øllebrød anvendes ogsaa som Morgenret, hvortil den egner sig udmærket. Man kan koge en større Portion ad Gangen og varme den om Morgenen.”

Prøv opskriften og kom med din kommentar.

Eller fortæl os din opskrift på det søde brød.

5 Kommentarer til “Øllebrød ”


  1. 1 Martin Svendsen 19. oktober 2010 kl. 13:17

    Var de mere “eksotiske” ingredienser som citron og kanel virkelig billige varer 40’erne?

    Jeg kan ikke lade være med at smile af at det anbefales at køre massen gennem kødhakkeren – jeg håber sandelig at de havde gjort den ordentligt rent før. Ellers – ad! 🙂

  2. 2 Lykke L. Pedersen 19. oktober 2010 kl. 13:44

    Citron var som importeret sydfrugt naturligvis ikke billig og heller ikke kanel, men til gengæld brugte man det så ikke i så store mængder og især til højtider, fx jul.

    Man kørte ofte et eller flere stykker tørt brød igennem kødhakkeren for at rengøre den, inden man kom noget nyt i.

  3. 3 Henny Jakobsen 19. oktober 2010 kl. 19:38

    I 1960 kom jeg som 15-årig i huset på en gård. En af mine opgaver var at tilberede morgenmaden til 8-10 daglige mennesker. Den bestod bl.a. af øllebrød, som hverken blev sigtet eller kørt gennem kødmaskinen, så det var med klumper i. Efter måltidet blev der fyldt en passende mængde mørkt rugbrød og vand oven i den levnede øllebrød. Det stod så i blød til næste morgen, hvor det fik et passende opkog og blev tilsat lidt sukker. Jeg husker ikke at gryden nogensinde blev gjort ren, men det er den nu nok blevet en sjælden gang.
    Ulækkert? Ja, målt med vor tids alen, men usundt eller uhygiejnisk var det vel næppe, øllebrøden blev jo kogt godt igennem hver eneste morgen.

  4. 4 Norma Andersen 20. oktober 2010 kl. 13:53

    Jeg kan huske som barn at min far altid fik øllebrød om morgenen med mælk på. Mor satte brød i blød natten over, så blev det kogt med hvidøl og sukker, derefter blev det siet.
    Somme tider fik vi kun øllebrød til aften, men da var der flødeskum på. Det smagte dejligt med det varme øllebrød og kold flødeskum.

  5. 5 Signe Petersen 20. oktober 2010 kl. 15:19

    Som barn (i 1980´erne) var jeg nok en smule kræsen. Så istedet for den mad, der blev serveret, spiste jeg ofte havregryn. På et tidspunkt fik jeg forfærdeligt ondt i maven, og min mor tog mig til lægen, som mente, at al den havrehryn havde gjort maven oppustet. Kuren var øllebrød… Det voksede i munden, men hjalp på maven. Siden dengang har jeg dog aldrig haft lyst til øllebrød.

  6. 6 Lasse E 11. november 2014 kl. 17:36

    Efter sgende går Øllebrød langt tilbage i tiden, måske endda før Vikingetiden. Det har jeg i hvert fald læst mig til nogle steder. Kunne I ikke skrive lidt om “Øllebrødens” historie? I har garanteret adgang til nogle bedre kilder end jeg lige kan finde via Google? Ville være rigtig spændende at læse mere om.

    Desuden, så blev (usødet) øllebrød jo serveret til aftensmaden istedet for brød nogle gange. Øllebrød til stegte eller røgede sild, var en populær spise i gamle dage på landet.

    Håber I vil skrive noget mere om Øjjebrød og måske endda give nogle gode kilder til det?

  7. 7 Lasse E 11. november 2014 kl. 17:38

    Efter sigende går Øllebrød langt tilbage i tiden, måske endda før Vikingetiden. Det har jeg i hvert fald læst mig til nogle steder. Kunne I ikke skrive lidt om “Øllebrødens” historie? I har garanteret adgang til nogle bedre kilder end jeg lige kan finde via Google? Ville være rigtig spændende at læse mere om.

    Desuden, så blev (usødet) øllebrød jo serveret til aftensmaden istedet for brød nogle gange. Øllebrød til stegte eller røgede sild, var en populær spise i gamle dage på landet.

    Håber I vil skrive noget mere om Øjjebrød og måske endda give nogle gode kilder til det?

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...