Surdej er et biologisk – levende – hævemiddel, der bruges til bagning af forskellige typer brød. I sin grundform består surdej af lige dele mel og vand, som røres sammen, og får lov at stå ved stuetemperatur i nogle dage til den rette kultur af mælkesyrebakterier og gærsvampe er opnået.

Surdej, Meyers MadhusMen der findes flere ”surdejsskoler”, der har hvert deres syn på, hvad en ”ægte” surdej er. Om surdej fx laves udelukkende af mel og vand, eller om den må indeholde gær, om surdej bør være tør eller våd osv.

 

Her kan du finde opskrifter på surdej, som du kan bruge som hævemiddel næste gang, du skal bage brød. Du kan også lægge din egen surdejsopskrift ind, eller fortælle:

  • Hvor du har din surdej fra?
  • Hvordan din surdej er blevet til?
  • Hvorfor netop din surdej er særligt god?

Du kan desuden læse flere surdejshistorier her

0 Kommentarer til “Surdejsopskrifter ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...