Skriv og del dine opskrifter her
I Nationalmuseets samlinger findes mange ældre opskriftsbøger, men der er ikke mange kilder, der fortæller af hvem og hvordan, opskrifterne er brugt. På nedenstående sider har du mulighed for at dele dine og finde andres opskrift på bagværk. Har du arvet en god opskrift, eller har du et bagværk du ofte bager så skriv den her.
  • Ved du hvornår og hvor opskriften er fra?
  • Fortæl gerne hvor ofte og hvordan du bruger den, også hvis du har ændret i den.
  • Upload eventuelt et foto af det endelige bagværk, af opskriftsnoter eller af selve bageprocessen m.m.

Vælg et af nedenstående temaere; ”Det søde brød”, ”Det sunde brød” eller ”Surdej”, og skriv din opskrift i en kommentar.

Din opskrift fortæller en historie

Opskrifter er små fortællinger, der vækker éns minder og tager én med på en rejse. At bladre i en kogebog kan vække nydelse, fascination og inspiration. Mormors opskrift på kringle vækker minder om barndommen, eller opskriften på Naanbrød fører tankerne hen mod en eksotisk tur til Indien. Opskrifter er også kulturhistoriske fortællinger, om ændringer i tiden og om forskellige tiders idealer. Idealer om det allerbedste brød, den gode husmoder, eller de smarteste køkkenredskaber. Nedenstående viser forskellige bage- og kogebøger udgivet i Danmark igennem tiden. Tryk på billederne for at se dem i stort format.

De to første billeder viser sider fra ”Oeconomisk-Huusholdningsbog”,  i 4 bind. Kogebogen er skrevet af Christiane Rosen fra Køge mellem 1818 – 1827. Hun skriver  kogebøger om hverdagens mad til den voksende middelklasses kvinder. Christiane var husholderske indtil hun i 1810 blev blind, derefter tjente hun lidt på at udgive kogerbøger og husholdningsbøger. I 1800-tallet vokser middelklassen, og flere kvinder lærer at læse og skrive. Disse kvinder kunne få god brug af Christianes opskrifter på hverdagsmad. Borgerskabets kvinder fra byen og fruen på de store herregårde får også mulighed for at investere i den seneste opfindelse, komfuret. De kan følge Christianes opskrifter på bagværk.
  •   Gold, Carol (2007): Danish Cookbooks. Domesticity & National Identity 1616 – 1901, Museum Tusculanum Press, København, 2007 
  •  Nyvang, Caroline (2010): “Medie og måltid – danske kogebøger i 1800-tallet”. I: Hyldtoft, Ole (2010): Syn på mad og drikke i 1800-tallet, Museum Tusculanum Press, København, 2010

Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...