Kim Palhus – madforskerens finske og russiske hverdagsbrød

 
Brød hver dag
rødbanken er en del af det nordiske projekt Brød i Norden. Hvor finskbrød i Danmark kendes som en elsket julesmåkage, er finsk rugbrød i de senere år også blevet populært, bl.a. det hårde knækkebrød. Her fortæller Kim Palhus, madforsker fra Finland, mere om finsk brødkultur og om oplevelsen af brødindkøb i Rusland i 1982.

1. I hvilke måltider indgår brød typisk?

I Finland er det sædvanligt, at der altid er brød. Til morgenmad er der hvidt brød eller brød, bagt af brødmix ”sekaleipä”. Mørkt rugbrød er også på bordet. Til frokost har vi også et stort udvalg af hårdt brød – ”näkkileipä” – knækkebrød og Finncrisps.

 

Kilde: The Finnish Bread Information

 

2.  Hvad er dit bedste brød? Og hvilket brød undgår du helst?

Selvfølgelig synes vi, at vores syrlige og mørke brød er de bedste – finsk rugbrød – Ruisleipä. Det brød er bedst til alle lejligheder og så er det det halvhvide, ikke syrligt-søde eller syrlige brød, dvs. ”sekaleipä”.

Finsk rugbrød på Nationalmuseet

4. Hvilken brødgenstand (fx kniv, skærebræt, brødkurv, bagemaskine, ovn) kan du ikke undvære?

Dette er ikke helt let at svare på. Vi bruger så mange forskellige bagemetoder som i de andre nordiske landet. Vi bruger alle slags ovne (dog ikke røgovne til bagning), åbne ildsteder og også stegepander. En anden ting, jeg har fundet ud af ved at spørge mine venner, er brugen af elektriske bagemaskiner. Det ser ud til, at brugen heraf deler folk i to lige store grupper – nogle synes virkelig godt om dem. og så er der de, der slet ikke kan lide dem og synes, det er spild af tid at bruge en maskine til et brød, der skal bage i seks timer. Og desuden er dette slet ikke bæredygtigt eller økonomisk.

5. Fortæl og et godt eller dårligt brødminde.

Mit bedste personlige minde er fra Rusland, hvor jeg arbejdede i 1982 i St. Petersborg, dengang Leningrad. Jeg havde ingen forestillinger om, hvilken by Leningrad var. Jeg havde hørt mange historier og myter om Rusland og om landets brødvaner og madkultur. Og selvfølgelig måtte jeg inspicere de lokale butikker hurtigst muligt. Det var min pligt som chef. Jeg husker første gang, da vi besøgte en brødbutik. Min guide, konsulatets chauffør, sagde, hvilken slags brød, jeg behøvede. Jeg sagde, at jeg gerne ville prøve at købe alt. hvad jeg kunne. fordi jeg gerne ville smage alle slags brødtyper. Han grinede. og sagde at det forhåbentlig ikke var en stor skuffelse for mig, idet der ikke var et stort udvalg af brød i Rusland. Men han prøvede at være så hjælpsom som muligt, og han tilføjede, at vi også kunne tage en tur til et stort antal brødbutikker, som måske havde, hvad jeg ønskede. Så vi besøgte måske seks butikker og to markeder, der var almindelige og populære dengang. Mit første minde fra butikkerne var duften – jeg havde ikke i lang tid oplevet denne gode duft af nybagt brød i Finland. (På det tidspunkt ændredes vores dagligvaresystem til velorganiserede og logistisk effektive systemer med købmænd og supermarkeder i Finland. Gudskelov er det allerede ændret tilbage igen). For det andet var jeg overrasket over det store udvalg af brød, eftersom jeg var blevet fortalt, at det ikke var særlig stort. Til sidst efter rundturen sad vi ved bordet og smagte dagens høst. Vi havde også lokalt smør på bordet. Da jeg åbnede alle poserne (papir – de havde ikke plasticposer eller film), fyldte duften af godt, nybagt brød hele køkkenet. Det var en fantastisk følelse. Derefter begyndte jeg at smage på brødene, og det var en særdeles positiv oplevelse efter alle de historier og problemer, vi havde hørt om, før vi kunne smage produkterne. Af alle de brød, jeg husker, fandt jeg måske seks eller otte de bedste. Disse brød anvendte vi hele tiden til middage, frokoster, morgenmad etc. Desværre var de lokale kagebagerier ikke særlig gode på grund af manglen på sukker og nogle gange også på gær. Den gode ting var, at jeg på grund af dette lærte at bage!

Brødbanken takker for dette nordiske brødminde og beskrivelsen af duften af nybagt brød. Skulle du have fået lyst til at dele dit hverdagsbrød med andre, så skriv en kommentar og upload gerne billeder.

 Til middag serverer vi normalt noget mere spændende som speltboller eller brød og lyst brød, som er bagt lokalt eller ”i huset”.

0 Kommentarer til “Kim Palhus – madforskerens finske og russiske hverdagsbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...