Katrine Klinken – kogebogsforfatterens hverdagsbrød

 

Brød hver dag

Katrine Klinken er som kogebogsforfatter, faglært kok, ernærings- og husholdningsøkonom aktiv i arbejdet med at forbedre den danske hverdagsmad. Som dansk repræsentant i den internationale Slow Food-bevægelse er hendes mærkesager madglæde, hyggelige måltider samt dejlig hverdagsmad, der følger årets gang og er lavet på rene råvarer. Opmærksomhed på det gode håndværk er også i højsædet, når hun skriver kogebøger til børn og blogger på Værs’go og spis! 

 Katrine Klinken kværner korn

1. Hvilket brød spiser du til hverdag og hvorfor?

Hjemmebagt, groft surdejsrugbrød og koldhævet hvedebrød med friskmalet mel. Begge brød er velsmagende og passer til enkelt pålæg eller som tilbehør til salater og varme retter – og brødene mætter på en god måde.

 2. I hvilke måltider indgår brød typisk?

Helst ikke et morgenmåltid uden brød. Så godt som altid brød til frokost og mellemmadder og ofte brød til den varme aftensmad. Godt brød passer til alle måltider og er noget, man ikke bliver træt af at spise.

 3. Hvad er dit bedste brød? Og hvilket brød undgår du helst?

Jeg holder meget af hjemmebagt, groft rugbrød og synes, det er bedst, når det er bagt for 1 ½ -2 døgn siden og har “sat sig”.

Friskbagt – men lige netop afkølet – surdejsbaguette og ciabatta er vidunderlige brød, der kan spises til alle måltider.

Til festlige lejligheder holder jeg af en ægte brioche lavet med fordej eller surdej og smør – mums, det er vidunderligt!

 4. Hvilken brødgenstand (fx kniv, skærebræt, brødkurv, bagemaskine, ovn) kan du ikke undvære?

 Min kornkværn betyder, at alle fuldkornsbrød som f.eks. rugbrød hjemme hos os laves af friskmalet mel, der bidrager med en nøddeagtig vidunderlig smag til de grove brød. Jeg sigter ikke selv melet og maler kun fuldkornsmel i forskellige formalingsgrader. Godt mel kan købes friskmalet.

En røremaskine er også god. Jeg har en Kenwood, der kan rumme dej til flere store rugbrød og ca. 3 almindelige brød. Det er godt, når jeg har gæster, og det var især en stor hjælp, da jeg havde flere hjemmeboende børn i voksealderen – selv om det var to dyre maskiner at investere i, så er de forlængst tjent ind.

En nyere anskaffelse er en stor brødkasse i keramik. Den er tilpas tillukket og luftig, så brødet ikke tørrer ud. Brød har ikke godt af at svede i plasticposer.

 5. Fortæl om et godt eller dårligt brødminde

Et dårligt brødminde:

Da jeg var barn, kom vi meget på Lolland, hvor vi havde hus. Der var en bager, der bragte brød ud i en gammel hvid stationcar, og han var iklædt kittel.  Vi havde et abonnement på et formfranskbrød om lørdagen. Til daglig havde vi kun rugbrød, så det var lidt festligt i weekenden med hvidt brød. Bageren lagde altid to daggamle kanelsnegle på brødene til mig og min søster, og de var knastørre, men vi spiste dem vist alligevel, og jeg kan huske at glasuren var forsonende og sød. Dette her er i 70’erne, hvor min far var begyndte at bage hvedebrød med kerner, der var meget bedre end bagerens. Derfor fik bageren på Lolland øgenavnet Cementbageren pga. det tørre, smuldrende og kedelige brød.

 Et godt brødminde:

Som barn fik vi rugbrød til morgenmad, til frokost og ofte også efter skole, hvor vi også spiste knækbrød. Af og til købte min mor på Ostehjørnet i St. Kongensgade i København et meget groft rugbrød a la et sønderjysk skinkebrød og koldhævet fransk landbrød, der var sejt, saftigt, salt og havde mørk skorpe – og begge brød var gode blot med smør eller med ost f.eks. en lagret Samsø, finsk Emmenthaler eller Roquefort: Brødminder, der får mine tænder til at løbe i vand.

Her fra Brødbanken skal der lyde en hjertelig tak til Katrine Klinken for brødberetningen. Skulle du have fået lyst til at dele dit hverdagsbrød med andre, så skriv en kommentar og upload gerne billeder.

0 Kommentarer til “Katrine Klinken – kogebogsforfatterens hverdagsbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...