Brødbankens nordiske julebrødskalender

Kollegerne fra  Nordiska museet i Stockholm har denne gang været i deres samlinger og har fundet frem til dette interessante julebrød – julkuse. De har desværre ikke en præcis opskrift på julebrødet, men af fortællingen, der er noteret på arkivkortet, fremgår en del af fremstillingsprocessen. Det er noget med surdej…

Julkusen är en gipsavgjutning av ett riktigt bröd och finns i Nordiska museets samlingar, NM. 0165432, Bakat 1927 av Märta Olsdotter, f. 1840, Måläng i Sunne socken, Jämtland, Sverige

JULKUSE

”I regel hade man det egentliga storbaket på hösten. Men till jul i julveckan bakade man rågbröd. (Eljest kornbröd, som ej jästes? Avskrivarens anm.) Då användes ”surbyttan”. Varje byalag hade en dylik surbytta. Det var en helt vanlig bytta med lock till. Men den fick inte rensgöras mellan degarna. I locket var det ett hål för en tvara, med vilken man skulle röra om och mjuka upp degen. Degen gjordes till en början ytterst lös, men stampades med tvaran, så att den blev hård. Därefter sattes den i en säng och omstoppades med sängkläder , så att degen skulle hållas varm. För varje dag som gick mjukades degen upp, och efter en vecka var degen färdig att bakas. Det var då man gjorde julkusen.”

Upptecknat av Einar Granberg för Nordiska museet 1927 efter hustru Märta Olsdotter

Har en opskrift på julkuse/julebrød, så send send den ind til Brødbanken som en kommentar. Upload også gerne billeder, hvis du har.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

3 Kommentarer til “7. december – Svensk julkuse ”


 1. 1 Helga 12. december 2011 kl. 15:27

  Hej,

  Jeg kan ikke åpne 8.-12. desember ; (

  hilsen, Helga.

 2. 2 Brødbanken 14. december 2011 kl. 10:49

  Vi har desværre nogle tekniske problemer i Brødjulekalenderen, som vi gør alt for at løse”

Efterlad en kommentar
Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...