Brødbankens nordiske julebrødskalender

Kløben – det sønderjyske adventsbrød

Kløben - det sønderjyske adventsbrødMuseum Sønderjylland har sendt dagens opskrift på kløben – det sønderjyske adventsbrød.

Kløben er et let og lækkert rosinbrød, som for mange er indbegrebet af en sønderjysk julekage. Det fremstilles gennem hele december af de fleste sønderjyske bagere, undertiden i en luksusudgave med marcipan. Kløben er en sønderjysk fortolkning eller variant af den tyske julekage Dresdener Stollen, som dog er langt mere bastant.

Selve ordet kløben er nyt i det danske sprog og først registreret i l900-tallet. Sprogforskere er uenige om dets oprindelse, men antageligt kommer det fra plattysk og betegner den spalte eller kløft, der opstår, når dejen sammenfoldes.

Sådan bager du kløben:

500 gr. hvedemel            

100 gr. smør

1/2 tsk. salt

1 spsk. sukker

40 gr. gær

3 dl mælk

2 dl rosiner

2 dl sukat

Revet skal af en økologisk citron

Smørret smuldres i melet, gæren udrøres i lunkent mælk og tilsættes sammen med det øvrige. Når dejen er rørt godt, sættes den til hævning mindst 1 time. Derpå æltes den atter, formes til et brød ved at rulle dejen ud i en aflang firkant, der foldes sammen to gange på den korte led.

Efterhæves ca. 30 min., pensles med æggehvide og bages ca. 30 -40 min. ved 200-225 C. Efter bagningen overdrysses brødet let med flormelis. Ved serveringen skæres brødet i skiver, der ofte smørbelægges.

Kløben serveres skiveskåret med smør

Spiser du kløben i julen? Eller et andet julebrød? Skriv en kommentar og upload et billede af dit særlige julebrød.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

0 Kommentarer til “6. december – Kløben ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...