Brødbankens nordiske julebrødskalender

Islandsk laufabraud 

Islandsk laufabrauð – blondebrød??

Akureyri, Island

Hvad er laufabrauð? Jeg kørte det islandske ord igennem google oversæt og fik svaret ”lace brød” – blonde brød. Betegnelsen giver dog meget god mening, når man ser de smukke, tynde brød. De virker næsten så sarte og delikate som netop blonder.

Vores kollegaer fra Islands Nationalmuseum, der har sendt os dagens opskrift, skriver, at den islandske brødkultur stadig bærer præg af den mangel på mel, der var i Island før i tiden. Det tynde, friterede laufabrauð er et godt eksempel på det. Det er et specielt, traditionelt brød, som kun laves til jul. Brødet var før i tiden almindeligt i det nordlige Island, men har nu fået en almen udbredelse i hele Island.

Akureyris Bymuseum arbejder i øjeblikket særligt med laufabrauð. Brødets lange historie og skiftende betydninger tages under lup, og der stilles spørgsmålstegn ved, hvilken rolle brødet spiller i dag, og hvorvidt det stadig udgør en central del af de islandske juletraditioner. Har du input til Bymuseets studier, er du meget velkommen til at sende dem til Brødbanken.

Laufabraudet dekoreres med fine udskaeringerLaufabrauð

1 kg hvedemel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. salt
7-8 dl varm mælk
Olie til fritering

  1. Hvedemel, salt og bagepulver blandes i en skål. Blandes med kogende mælk. Dejen æltes. Dejen rulles meget tyndt ud med kagerulle, mens den er varm.
  2. Runde, flade kager skæres ud og holdes fugtige mellem fugtige viskestykker.
  3. Der udskæres mønster i kagen med en kniv eller speciel jernrulle- „løvskurd“.
  4. Olien varmes op og kagen friteres på begge sider i olje. Man må være meget opmærksom på oliens temperatur. Den må ikke blive for varm og branke. 

Følg med i Brødbankens julebrødskalender, hvor der vil komme flere opskrifter og historier fra Island og Norden.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

 

0 Kommentarer til “5. december – Islandsk laufabrauð ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...