Brødbankens nordiske julebrødskalender

Hedmark, Norge

Dagens opskrift på julebrød kommer fra en af vore svenske kollegaer, Anette Rattfelt, der deler interessen for det nordiske brød Se Anettes hjemmeside her.   

Anette er svensk, men bor i Norge. Hun har sendt os en norsk opskrift – skrevet på svensk – på potatislefsor – en slags kartoffelpandekager fra Hedmark i Norge.

Har du problemer med de norske gloser, så tøv ikke med at spørge via kommentarboksen nederst på siden.

Når du har stegt de lækre kartoffelpandekager, så spis dem med pølse, sylte, kold ribbenssteg eller ”rakefisk”, som Anette foreslår.

Potatislefsor från HedmarkPotato_heart_mutation

5 kg kokta malda potatisar

250 gr. fint rågmjöl

1 kg vetemjöl

Knåda degen väl. Använd så lite mjöl som möjligt.  Lefsor steks helst på en stekplatta, en slags järnplatta eller ”takke” som de kallas på norska. En sådan kan värmas på vedspis, vanlig spis eller annars finns elektriska stekplattor nuförtiden. Om man inte har någon ”takke” används stekpanna. Lefsorna avkyls på en handduk. Potatislefsor kan användas till korv, sylta, kalla revbjensspjäll eller ”rakefisk”.

Många versioner av denna typ av tunnbröd finns i Norge, till exempel en som kallas för ”lompe”. Lomper är vanliga till kokt och grillad korv i Norge.

Følg med i Brødbankens julebrødskalender, hvor der vil komme flere opskrifter og historier fra Norge og Norden.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

0 Kommentarer til “4. december – Lefser ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar
Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...