Brødbankens nordiske julebrødskalender

Skovsgård Mølle og Bagerimuseum

Nær Slagelse på Sjælland ligger Skovsgård Mølle & Bagerimuseum. Her kan du bl.a. besøge den gamle bagermesterbygning og se nærmere på en række genstande, der knytter an til bager- og konditorfaget.

Dagens opskrift kommer fra Bagerimuseet, hvor de er dykket ned i arkiverne og har fundet en opskrift på guldnødder i Kristelig Bager- og Konditor-Tidende fra 1973. Mon der stadig er bagere derude, der byder på guldnødder?

Skulle du få lyst til selv at prøve kræfter med opskriften, så vær opmærksom på, at der i denne opskrift er tale om stordrift. Til en almindelig husholdning er det en god idé at dividere de angivne mængder med to eller tre.

GuldnødderGuldbageren, Bøjden 2010. Foto: Nationalmuseet.

Klejnedej:

1200 gr. mel

450 gr. melis

400 gr. smør eller margarine

Ca. 5 gr. hjortetaksalt

8 æg

Reven skal af hel citron

Samt mælk til en passende ikke for fast dej

Palmin til kogning

Til guldnødder rulles dejen ud i lange ruller, der lægges ved siden af hinanden og skæres af i små stykker (stykkerne må ikke klæbe sammen). Stykkerne lader man glide ned i den kogende palmin, så mange der kan være. Under kogningen, der kun tager ganske kort tid, må nødderne ved hjælp af en hulske holdes i stadig bevægelse.

Bemærk: At fremstille Guld-nødder af ovennævnte dejmasse tager kun ringe tid; langt mindre, end hvis samme dej skal forarbejdes til klejner.

Kilde: ”Erfaren Konditors Opskrifter” – i Kristelig Bager- og Konditor-Tidende 1973

Hold øje med Brødbankens nordiske julebrødskalender, hvor der hver dag kommer opskrifter og historier om nordiske julebrød.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

 

2 Kommentarer til “3. december – Guldnødder ”


  1. 1 Edith Marie Rosenmeier 3. december 2010 kl. 12:02

    Wienerbrødssnegle og kager har tradition for at blive vist i bagerens butiksvindue. Bagerbutikker gemmer på traditioner, somme tider på forbløffende vis. Som nu i morges, da jeg ville købe brød med på arbejde og gik ind i en bagerbutik på Amagerbrogade. Stor var min overraskelse, da jeg i montren med kager på køl så sveskesnitter. Med butterdej, sveskemos og flormelis som den sønderjyske svesketorte. Sønderjysk tradition på Amager! Jeg gik ud med et gammeldags landsigtebrød.

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...