Brødbankens nordiske julebrødskalender

Finske julebrød med frugt og bær

Fra vore kolleger i Finland, Jaakko Kolmonen og Kim Palhus har vi fået opskrifter på ”finsk brød”, bl.a. de følgende to på ”julebrød med æbler” og ”tyttebærbrød”.

Apples from Loviisa, Finland. Kilde: http://ruthlandesa.com/thenorthwing/category/finland/page/2/

Julebrød med æbler

2,5 dl vand

2,5 dl æblemost

50 gr. gær

1 dl mørk sirup

1 tsk. salt

Ca. 11 dl hvedemel

Ca. 5 dl mel med hævemiddel (yeast bread flour)

50 g smør

Tilsæt fx æblestykker, rosiner, fennikel, kommen efter egen smag

Bland vand og æblemost og lun det. Tilsæt gær og salt, sirup, blødt smør og de udvalgte smagsgivere. Tilsæt melet mens det blandes hele tiden, bland rigtig godt. Ælt dejen igennem til den er fast og tilpas. Lad dejen hæve under et klæde på et varmt sted i omkring 20 min. Form runde brød og tryk dem lidt fladere end almindelige brød, ”limppu”. Lav dekorationer på brødene og pensl dem med æg før de bages. Bag dem 30-40 min. ved 200 gr.

Tyttebærbrød

finland_nature_lingonberries. Kilde: http://snackfeast.blogspot.com/2008_08_01_archive.html

5 dl vand

40 g gær

1 tsk. salt

2 spsk. sirup

50 g smør

ca. 1,5 dl hvedemel

7 dl yeast bread flour

150 g tyttebær

Opløs gæren i det lune vand og tilsæt salt, sirup og blødt smør. Tilsæt mel, bland godt og ælt godt, indtil dejen er fast og tilpas. Lad dejen hæve under et klæde på et varmt sted i omkring 20 min. Brødet kan blive formet med enten tre eller fem strenge til form som en grisehale. Drys let med mel, før det bages. Lad brødet hæve en halv time under klæde, før det bages. Bages i 30 min. ved 200 gr.

Tyttebær. Kilde: http://willielahti.blogspot.com/2009_09_01_archive.html

Bager du julebrød med frugt, så send en kommentar til Brødbanken. Send også gerne billeder.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

2 Kommentarer til “23. december 2011 – Finsk julebrød med frugt ”


Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...