Brødbankens nordiske julebrødskalender

Jødekager. Foto: Nationalmuseet

Den 14. december gemte der sig bag lågen 3 opskrifter på islandske småkager – vaniljekranse, specier og halvmåner. Men der findes endnu en traditionel julesmåkage, som islændingene er glade for, og som Lilja Árnardóttir fra Islands Nationalmuseum  og Helga Maureen Gylfadottir fra Árbæjarsafn har sendt os opskriften på, nemlig jødekager.

Billedtekst: Kvindens hvem – hvad – hvor Husmoderens årbog 1954, Politikens forlag,  side 121Jødekager

Ingredienser

250 gr. hvedemel

0,5 tsk. bagepulver

1 tsk. vaniljesukker

175 gr. smør

1 æg

125 gr. sukker

1 tsk. citronessens

 Pensling

1 æg

 Pynt

3 spsk. groft sukker

1 tsk. kanel

4 spsk. mandler

Sådan gør du

Mørdej:
Mel, bagepulver og vanilje sigtes sammen et par gange. Koldt smør hakkes i. Æg, sukker og citronessens røres til æggesnaps, hvormed melet samles.

Dejen rulles tyndt ud og stikkes ud i runde, takkede kager, der stilles på smurte plader og pensles med pisket æg. Sukker og kanel blandes og drysses på. Lidt finthakkede mandler kan lægges midt på hver kage.

Jødekager. Foto: Nationalmuseet

Pladerne sættes i forvarmet ovn og bages ca. 8 min. ved 200 grader.

Tips:

Dejen kan evt. stilles koldt, inden den rulles ud, da dejen ellers kan være lidt svær at arbejde med.

Sådan smuttes mandler:
Mandlerne puttes i kogende vand og koger med et øjeblik. De hældes nu i en sigte og skyldes med koldt vand. Nu kan skindet let trykkes/smuttes af mandlerne med fingrene.

kaffebord

Er jødekager også med på dit julekaffebord? Og hvordan lyder din opskrift på den perfekte jødekage? Skriv en kommentar og upload et billede.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

0 Kommentarer til “19. december 2011 – Islandske jødekager ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...