Brødbankens nordiske julebrødskalender

Det har været og er stadig en udbredt skik i Norden at forme julebrødet på forskellig vis, som mennesker, dyr eller flotte mønstre. Brødbanken har fx vist de mange variationer over lussekatter, svensk julkuse formet som en buk – og nu estiske julebrød formede som julegrise.

Etstiske julebrød formede som julegrise.

Opskriften på estisk julebrød er indsendt til Brødbanken af Kerle Arula fra Estonian Agricultural Museum

Estiske julebrødsgrise

Ingredienser

1 l lunken vand

100 gr. surdej

2 tsk. salt

2 tsk. sukker

50 gr. rosiner

50 gr. hasselnødder

1,4 kg rugmel

Sådan gør du:

Bland surdejen med 0,7 l lunken vand og halvdelen af melet og lad det stå i 12 timer på et varmt sted. Bland fordejen med salt og sukker og tilsæt resten af vandet, nødder og rosiner og alt melet. Ælt det godt, indtil dejen er fast. Lad dejen hæve på et varmt sted i mindst 2 timer. Form brødet som små ”grise” og lav øjne af rosiner eller hasselnødder. Bag brødet i 1 time i en varm ovn 220 gr. Tag brødet ud og bank på bagsiden. Hvis det lyder hult, er brødet færdigt. For at undgå, at skorpen bliver for hård, pensl med koldt vand og også lidt olie/smør for at få en blank overflade. Lad brødet hvile mindst 2-3 timer.

Hvilken form har dit julebrød? Send gerne billeder og kommentarer til Brødbanken.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

0 Kommentarer til “16. december 2011 – Estisk julebrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...