Brødbankens nordiske julebrødskalender

Narsaq, Grønland

Brødbanken har modtaget denne opskrift på kalaallit kaagiat – grønlandsk kage – fra museet i Narsaq, der ligger i Sydgrønland.

Opskriften byder på mere end en dejlig kage. Den fortæller os, hvor varieret grønlandsk madkultur er – på trods af et begrænset udbud af varer.

Illustration fra bogen "Nari... Mad... Food" af Finn Larsen og Rie Oldenburg, 2000.

Kalaallit kaagiatgrønlandsk kage 

500 gr. mel

100 gr. margarine

75 gr. stødt melis

50 gr. gær

50 gr. rosiner

1 tsk. salt

1 æg

3 dl mælk

Margarinen smeltes, og mælken kommes i og varmes lidt op. Stødt melis og æg kommes i og det røres sammen. Det øvrige kommes i, og dejen æltes sammen. Lad den hæve en time og ælt den igennem igen. Læg dejen i en form og lad den hæve lidt igen. Dejen pensles med kaffe og drysses med stødt melis. Bages i 30-35 minutter ved 200 grader.

Ovenstående opskrift på grønlandsk kage er ved Kristine Kleist, født 1929. Kristine er datter af handelsbestyrer Henrik Høegh og hustru Magdaline, opvokset i Ittoqqortoormiit / Scoresbysund, hvor familien med megen besvær og en betydelig arbejdsindsats holdt hus som de vestgrønlandske kolonifamilier.

Kilde: Utrykte barndomserindringer, Narsaq museum 1991.

Følg med i Brødbankens julebrødskalender, hvor der vil komme flere opskrifter og historier fra Grønland og Norden.

1 Kommentar til “1. december – Grønlandsk julekage ”


  1. 1 liv inuk oldenburg lynge 25. maj 2013 kl. 20:12

    lidt sjovt at se opskriften fra min mors kogebog på nettet når man søger efter “grønlandsk kage”:) Det er ikke nogen rigtig kaffemik uden grønlandsk kage…

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...