Helle Brønnum Carlsen – madæstetikerens hverdagsbrød

Brød hver dag

Helle Brønnum Carlsen mestrer både at jonglere med potter og pander og at teoretisere over mad og måltider bl.a. i  sin ph.d.- afhandling Måltidets æstetiske læreprocesser. Som mangeårig madanmelder og madskribent har hun skrevet om gastronomi, men Helle Brønnum Carlsen er også kendt for at udbrede madlavningens enkle og smagfulde glæder gennem undervisning, foredrag, aviser, ugeblade og blogs. Hvordan børn og unge kan inddrages i køkkenet, har Helle Brønnum Carlsens særlige bevågenhed. Som en af initiativtagerne til Smagens dag i 1992 slår Helle Brønnum Carlsen til lyd for, at mad ikke blot skal være sund, den skal helst også smage godt og være smuk at se på.

Helle Brønnum Carlsen på Brød i Nordens workshop i København. Fotograf: Anne Røde, Helgeland Museum

 1. Hvilket brød spiser du til hverdag og hvorfor?

Jeg spiser først og fremmest rugbrød – mit eget hjemmebagte helst – fordi det holder mig på jorden, som den person jeg er – minder mig om mine rødder som person, der spiser i overensstemmelse med et nordtysk/dansk arvemateriale, og fordi rugbrød smager tæskegodt for mig, og i øvrigt gør min mave godt.

 2. I hvilke måltider indgår brød typisk?

Mellemmåltider til hverdag, (jeg er en orm og spiser kun frugt til frokost, fordi jeg har for travlt) og nogen gange også til aften. Til morgen spiser jeg grød eller müsli. Men til weekend spiser jeg rugbrød med scrambled eller blødkogte, helt nylagte æg fra en gård, jeg kender. Ren luksus.

3. Hvad er dit bedste brød? Og hvilket brød undgår du helst?

Mit bedste brød er stadig mit rugbrød, som jeg også bager, selv om jeg er overstresset – også for at mine børn kan føle, at jeg er der, og at jeg elsker dem, selv om vi har bare så meget for meget travlt. Jeg kan også godt lide mit overnatte hæve gærbrød med havregryn, spelt og lidt hvede. Det gør sig især overfor pubertetsbørn.

4. Hvilken brødgenstand (fx kniv, skærebræt, brødkurv, bagemaskine, ovn) kan du ikke undvære?

Brødkniven og skærebrættet hænger sammen. Og så har ovnen faktisk også betydning.

5. Fortæl om et godt eller dårligt brødminde.

Dette er en kombinationshistorie. I Rom, som jeg elsker, får man ofte noget meget, meget kedeligt brød. Ofte de her arkantusboller med bar luft. Så da jeg for mange år siden var i Rom med en kollega havde jeg nok det mest grove, langtidshævede brød med, jeg nogen siden havde smagt og bagt (Synnes Brød hed det).  Herhjemme var det blevet forkastet af familien, men da jeg i nød tog det med til Rom, var det det, min kollega og jeg overlevede på hver morgen, så både vi selv og vore maver kunne fungere hver dag og gøre Rom så skøn, som den ellers kan være.

Og så er brød jo en smuk og rituel ting. Jeg har også fået de skønneste chapati bagt i en lerforet tønde i Old Delhi i Indien. Nok noget af det bedste, jeg har fået af brød i Asien.

Men alle de brød, mine børn har bagt til mig for at overraske mig, har jo også været de bedste.

Fra Brødbanken skal der lyde en stor tak til Helle Brønnum Carlsen for synspunkterne på det gode og dårlige hverdagsbrød, men også for understregningen af madens symbolske og æstetiske betydning.

Helle Brønnum Carlsens bog om mad og æsterik

Skulle du have fået lyst til at dele dit hverdagsbrød med andre, så skriv en kommentar og upload gerne billeder.

0 Kommentarer til “Helle Brønnum Carlsen – madæstetikerens hverdagsbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar
Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...