Børnehaveklasselærerens og museumsinspektørens rugbrød

Denne opskrift har jeg fået i 1995 af mine børns førskolelærer på Skolen ved Bülowsvej. Jeg har gennem årene prøvet mange andre rugbrødsopskrifter, men vender altid tilbage til denne. Jeg kan godt lide den let syrlige smag og den faste konsistens, som det er let af skære gode skiver af. Også børnene har kunnet lide brødet, som der er smurt mange madpakker af. Surdejen har selvfølgelig måttet erstattes af en ny, når bagningen af en eller anden grund har holdt pause. Jeg har fået surdej fra mange forskellige hjemmebagere, men den jeg har nu, har jeg fået af en kollega, der har den fra sin stedmoder, der igen har den fra noget familie i Jylland. Og den er meget gammel! Hvis du ikke kan skaffe en surdej, kan man lave en selv.

Billeder af processen:

Dag 1: Ingredienserne findes frem. Dag 1: Ingredienserne røres sammen.Dag 1: Dejen er klar til hæving. Dag 2: Sirup røres i dejen

   Dag 2: Sirup blandes i dejen. Dag 2: Rugkerner og rugmel tilsættes. Dag 2: Dejen hældes i forme. 

 Dag 2. Brødene bages. Dag 2: De færdige rugbrød

 
Rugbrød med surdej

Dag 1:
2-3 dl surdej
1½ l lunken vand
700 g hvedemel
500 g hvedekerner
150 g rugmel

Surdejen røres med vand og resten røres i.
Dejen dækkes til med film og stilles til næste dag

Dag 2:
500 g rugkerner (skårne)
500 g rugmel
3 spsk. sirup
½ l lunken vand
3 spsk. salt

Rør sirup ud i vandet og bland det hele sammen med dejen fra første dag. Dejen har konsistens som grød. Husk at tage 2-3 dl fra til surdej til næste gang.
Dejen hældes i smurte rugbrødsforme, fx 2 á 1½ l. Stilles til hævning med et viskestykke over i 3-5 timer.
Bages ca.1 ½ time ved ca. 170 gr. på nederste rille i ovnen, tages ud af formen og bages videre ½ time ved 90 gr. Når rugbrødene er færdige, tages de ud af ovnen og dækkes til med et viskestykke. Brødene egner sig godt til at fryse ned.
Velbekomme!

Surdej
4 dl rugmel
3 dl kærnemælk eller yoghurt naturel
½ tsk. salt
1 tsk. honning
Melet røres med mælk/yoghurt, honning og salt. Står 2- 3 dage ved almindelig stuetemperatur. Der kan evt. tilsættes 1 g gær, hvis man vil hjælpe processen i gang.

0 Kommentarer til “Børnehaveklasselærerens og museumsinspektørens rugbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...