Farverige Margrethe

Bagning handler ikke alene om råvarer, den perfekte opskrift, den rette temperatur og den tilstrækkelige bagetid. Mindst lige så vigtige er de redskaber, vi benytter os af, når vi bager.

mar_4

Åbner man køkkenlågerne i de danske hjem, finder man ofte en eller flere Margretheskåle, nye som gamle. Siden 1950’erne er Margretheskålen blevet et designikon, solgt i mere end 40.000 eksemplarer verden over. Skålens størrelse spænder fra den mindste skål på 150 ml til den største skål på 5 l, og den fås nu også med låg. Men sådan har det ikke altid været!

Royale aner og plast-boom

Den let genkendelige Margretheskål med sine organiske, smidige og funktionelle former blev tegnet af Jacob Jensen, som dengang arbejdede på tegnestuen Bernadotte & Bjørn industridesign A/S. Skålen kom i produktion i 1950, men blev først rigtig populær da den i 1954 blev navngivet efter Sigvard Bernadottes niece Prinsesse Margrethe, i dag Dronning af Danmark. Den runde plasticskål blev formstøbt i det dengang nye kunststof melamin, et termohærdet plastmateriale, der giver skålen dens lidt særlige klokkeklang. Skålen var et resultat af datidens samspil mellem den moderne plasticindustris fremkomst, de nye industrielle designere og husmoderens rolle i hjemmet.

Mindst mulig trippen

ganga6Samtidig indførtes tids – og bevægelsesstudier, som man allerede benyttede i industriel produktion,  i husholdningen. Som noget nyt blev der dog nu lagt øget vægt på, at man også undgik, at spilde tid og kræfter – Scientific management indtrådte i køkkenet.

Man kaldte husmoderens arbejde at trippe i huset, hvilket blev betragtet som en uhyre energiudfoldelse. Husmoderen blev nu opfordret til at være økonomisk med råvarer, tid og kræfter – ikke alene for privatøkonomiens skyld, men for hele den nationale økonomi!

Som hjælp blev der udarbejdet fuldstændige planer for husarbejdet, mens værktøjer som netop magretheskålen blev designet for at lette arbejdsgangen.

plan_3

Form følger funktion

Udover tids – og bevægelsesstudier var tiden præget af en tro på fremskridt og de nye materialers uendelige muligheder.

I tidsskriftet Plastic fra 1952 blev dette nye køkkenredskab fra fremtiden lanceret som:

”En skål med en ny, ganske enkel Form, der uden Hanke og Kroge, men med et Haandgreb paa den ene side og en speciel Tud i den anden side gør det muligt at fastholde Skaalen med een Haand baade under Tilberedningen og når man hælder af den, og vil derfor gøre Arbejdet lettere end med tidligere sete Modeller”.

Margretheskålen er altså et resultat heraf, og måske netop en del af forklaringen på skålens succes.

Farve følger forandring

mar_flere1Farverne har gennem årerne afspejlet og ændret sig i takt med tidens mode, tendenser og vilkår. Den første Margretheskål, man kunne piske flødeskummet i, var hvid. To år senere var det også muligt at få skålen i 1950’ernes pasteltoner af grøn, gul og blå, og nu fandtes skålen også i 3 stabelbare størrelser. I 1960’erne blev det for alvor muligt at farve plastic i stærke, klare farver, og i 1968 betød det for Margretheskålen, at det var tivolifarvernes tur. Skålen blev her introduceret i olivengrøn, orange, rød og lilla, der matchede pop-designets knaldrøde farver, ungdomsoprøret og tidens spraglede tøj. Nyt var, at skålen i bunden nu også havde fået en gummiring, så den stod bedre fast på bordet. Denne ændring er den eneste ændring af skålens design, siden den blev tegnet. I 1970’erne blev Margretheskålen, ligesom tidens fløjlsbukser, brun. På samme måde forsvandt farverne igen med 1980’er og 1990’ernes high-tech-booms kølige, farveløse køkken domineret af glinsende metaller – skålen var nu enten kridhvid eller klar sort. I 2000 blev Soft Line serien introduceret, mens skålen i dag er domineret af regnbuens syrlige og klare farver. Sidste skud på stammen er Margretheskålen i de lidt mere nedtonede farver violet, rubin og lavendel.

Således er hver enkelt Magrethe unik og fortæller sin helt egen historie om den tid, den er født i og dermed hvilken generation, den er en del af.

Bruger du også en Margretheskål, når du bager?  Hvilken farve har din?

4 Kommentarer til “Farverige Margrethe ”


  1. 1 Lise 13. maj 2011 kl. 23:35

    I mit barndomshjem havde vi en hel serie røde/orange Margrether, som er blevet brugt, brugt, brugt. Jeg overtog en del af dem, da jeg flyttede hjemmefra, men var i årevis lidt ked af farverne. Nu har jeg selv en fin serie i limegrøn og oliven, som jeg bruger rimeligt ofte, når jeg bager og laver andet i køkkenet, og som jeg er rigtig glad for at se på. Efter at jeg har købt en – æblegrøn – KitchenAid kan jeg dog konstatere, at jeg bruger mine Margretheskåle langt mindre end tidligere. Jeg har både en metal- og en glasskål til min røremaskine og med hjælp fra opvaskemaskinen dækker de to skåle i mange tilfælde mit rent praktiske behov. Men de er ikke nær så smukke som de grønne skåle, så Margretheskålene lever et fredeligt og sikkert liv i køkkenskabet.

  2. 2 Lise 13. maj 2011 kl. 23:35

    I mit barndomshjem havde vi en hel serie røde/orange Margrether, som er blevet brugt, brugt, brugt. Jeg overtog en del af dem, da jeg flyttede hjemmefra, men var i årevis lidt ked af farverne. Nu har jeg selv en fin serie i limegrøn og oliven, som jeg bruger rimeligt ofte, når jeg bager og laver andet i køkkenet, og som jeg er rigtig glad for at se på. Efter at jeg har købt en – æblegrøn – KitchenAid kan jeg dog konstatere, at jeg bruger mine Margretheskåle langt mindre end tidligere. Jeg har både en metal- og en glasskål til min røremaskine og med hjælp fra opvaskemaskinen dækker de to skåle i mange tilfælde mit rent praktiske behov. Men de er ikke nær så smukke som de grønne skåle, så Margretheskålene lever et fredeligt men sikkert liv i køkkenskabet.

  3. 3 Søren { broedet.dk } 15. maj 2011 kl. 14:19

    Jeg bruger hele serien af margrethe skålene lige fra de helt små til de helt store.

    At de også er begyndt at blive leveret med låg, gør dem endnu mere anvendelige.

    De er gode til lige at blande en dej, veje noget mel, røre en dressing, marinere noget kød. alt muligt.

    hilsen
    Søren, Broedet.dk

  4. 4 Christina 15. maj 2011 kl. 17:25

    Mine er hvide, lissom de første til flødeskum. Min mor har købt dem til mig, fordi hun stadig savner sine gule, som hun må have købt i 70’erne. Jeg bruger dem dagligt – med de nye låg. Jeg lægger bønner og kikærter i blød, pisker og rører og lader dejen hæve natten over i dem – alt muligt. Men jeg kunne aldrig drømme om at servere noget i dem. De er kun til tilberedning og opbevaring.

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...