Et ungt brød forklædt som voksen

Ciabattaens hemmelige liv

Forsøger man at danne sig et overblik over brødhylden i supermarkedet, er det navne som Skagenbrød, Nyt Nordisk, Hedebagerens rugbrød, Rustikt kernerugbrød, Slesviger bondebrød, Primitivo og Ciabatta, der møder ens blik.

Vælger man at læse de maleriske og stemningsskabende beskrivelser bag på posen, forstår man, at der her er tale om ægte og stolte bagetraditioner, der går generationer tilbage.

Men!

Oprindelsen af mindst én af disse brødvarianter, nemlig Ciabattaen, det ”traditionelle” italienske, lange, flade, rustikt udseende brød, strækker sig ikke, som de fleste måske forestiller sig, tilbage til det Sixtinske Kapels æra, men derimod til året, hvor Michael Jackson udgav sit album Thriller, hvor nygifte Prins William af Wales blev født, og hvor verden blev beriget med både compact-discen og Commodore 64’eren.

brd_02_web

Kort sagt, blev Ciabattabrødet besjælet i begyndelsen af 1980’erne og ikke i en fjern og svunden fortid.

En konkurrent til den succesfulde franske Baguette

 I 1982 – i en lille by nær Venedig – sidder en gruppe bagere og diskuterer mel- og dejtyper. En af mændene, Cavallari, er særlig begejstret for snakken. Han mener nemlig, at det er på høje tid at udvikle en konkurrent til franskmændenes populære Baguette, som han frygter snart vil overtage hele det Italienske sandwichmarked.

Som sagt, så gjort!

Efter ugers testning af forskellige meltyper, dejblandinger og bagetider finder han frem til det brød, han vælger at navngive efter dets udseende – en sutsko, som på Italiensk hedder: Ciabatta.

Ciabatta på samlebånd

Interessen for Cavallaris nye brød er stor fra starten, og han begynder hurtigt at undervise andre i hvorledes, det skal bages.

Ironisk nok er det dog først, da man begynder med at producere dette håndværk af et brød industrielt, at det for alvor slår igennem i hele Vesten.

Af alle fødevarer er ingen i den grad pakket ind i historiske aner og romantiske forestillinger om solide bagetraditioner som brød.

Med denne lille afsløring bliver man i den grad nysgerrig efter at vide, hvilke historier der gemmer sig bag alle de andre navne på brødhylden.

Kender du nogle? Så skriv til Brødbanken!

1 Kommentar til “Et ungt brød forklædt som voksen ”


  1. 1 leme 9. maj 2011 kl. 18:31

    En sød lille historie, men egentlig meget sjovt at høre hvordan ciabatta brødet “kom til verden” :o)

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...