En bagerlærling fortæller…

Vilhelm viser rundt i bageriet på Østergade

Facade af Johs. Albrechts Bageri, Østergade 36, København som det så ud i 1880´erne. Tegnet af Vilhelm Nygaard i hans erindringer fra 1952.

 

Johs. Albrechts Bageri på Østergade 36 i København var, som mange andre bagerier i byerne omkring 1880´erne, delt op i tre funktioner: konditori, wienerbageri og dansk-bageri.

I konditoriet blev der bagt forskellige typer kager som fx kransekage, makroner og dejen til honningkager blev æltet her. I wienerbageriet blev der bagt boller, briocher, wienerbrød mm. I dansk-bageriet blev der bagt surbrød, sigtebrød, franskbrød, rundstykker, horn, knipler og simler.

 

I sine erindringer fra tiden som bagerlærling i Johs. Albrechts Bageri, fra 1889 til 1892, fortæller Vilhelm Nygaard om bageriets rumlige indretning og organisering, produktionen i bageriet og arbejdsstyrken. I det følgende beskriver Vilhelm, hvordan bageriets funktioner, produktion og beboelse var fordelt i bygningen i det centrale København, der indeholdt både forhus, sidehus og baghus.

Plantegning af Johs. Albrechts Bageri Østergade 36, København, som det så ud i 1880´erne. Tegnet af Vilhelm Nygaard i hans erindringer fra 1952.

 

”Da jeg kom i Lære laa Butikken i en høj Stue i Opgangen i Porten, og en lille Handskemagerbutik i Kælderen. Bag Bagerbutikken laa Brødmagasinet, og under en Del af Butikken og Magasinet laa Wienerbageriet, hvorfra en Trappe gik ned til en dybere Kælder under Porten. Til højre for Porten laa Lagerkælderen til Æg, Smør, og de store Kar til Honningdejg. Til højre i Sidehuset laa Konditoriet, og længere tilbage Hestestalden og Kulrummet. I Baghuset laa Dansk-Bageriet. Ovnen i Stuen, og Bakstuben paa 1. Sal. Paa 2. Sal i Baghuset boede Forvalteren, og i Sidehuset paa 2. Sal Svendenes Sovesal. Paa 3. Sal i Baghuset boede Lærlingene, og i Sidehuset var Melloftet. Paa 1.Sal i Forhuset boede Mester. 2. Sal var lejet ud, og paa 3. Sal boede Ekspeditricerne (Jomfruerne), i Forhusets Sidehus til venstre laa Køkkenet og Husjomfruens Værelse, og i højre Sidehus Kokkepige og Barnepige.”

I kommende indlæg på Brødbanken kan du læse mere om konditoriet, wienerbageriet og danskbageriet og deres særlige rumlige indretning, produktion og arbejdsstyrke.

0 Kommentarer til “En bagerlærling fortæller… ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...