Det har været skik blandt landbokvinder at trykke et kors i overfladen af dejen, inden den skulle hæve. Fx som denne fortælling fra en lille hedegård i Kjølvrå, Grove Sogn, beretter:Dej med kors under hævning. Fra Ole Højrups "Landbokvinden", 1964 s.123.

”Så længe min mor dejnede, slog hun kors i dejen. Hvorfor gør du det, mor? Spurgte jeg engang. Jo, sagde hun, så kan ingen ting gøre os ondt så længe vi spiser af den bejt.” (Ole Højrups ”Landbokvinden” fra 1964, s.123)

Der findes et væld af bagetips, som gør brødet bedre og bagningen sjovere – og her kan du dele dine tips med andre. Hvad gør du fx for at få ”en god krumme”? Ligger hemmeligheden bag det gode brød i æltningen eller i melet? Hører du til dem, der kaster en kop vand ind i ovnen, når brødet bager- og hvorfor?

Skriv dine bagetips i en kommentar og del dem med andre – og prøv andres af, næste gang du bager. Fortæl gerne, hvor du har fået dine tips fra – om du fx har arvet dem af din mormor, eller om du selv har eksperimenteret dig frem til dem? Skriv også gerne, hvis du har afprøvet nogle af de andres bagetips og fortæl hvordan det gik – i ord og billeder.

2 Kommentarer til “Bagetips ”


  1. 1 Mikkel, København, født 1971 19. oktober 2010 kl. 13:20

    Hvordan blev der spist, bagt og købt brød i dit barndomshjem?

    Min far bagte rugbrød, min mor franskbrød, så jeg kan faktisk ikke
    huske vi brugte købebrød særlig meget. Jeg fik ofte Matze, jødisk
    ugæret knækbrød,som vi købte i en jødisk købmand ved kartoffelrækkerne.

  2. 2 Ingelise Hoffmann 28. oktober 2010 kl. 19:41

    Brød skal have tid. Des mere tid des bedre krumme.
    Min rugbrødsdej står natten over ved køkkentemperatur, og hvedebrødsdejen står natten over i køleskabet.

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...