Bi Skaarup – madhistorie og hverdagsbrød

Brød hver dag

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi har hørt om Claus Meyers passion for ”det gode brød” – og nu er turen kommet til madhistoriker Bi Skaarup.  Bi er uddannet cand. phil. i middelalderarkæologi, men allerede i studietiden var hun drevet af interessen for mad. Det startede med middelalderens kogekunst og køkkenteknologi, og det er endt med en glødende interesse for vores madkultur generelt. Arbejdet med mad har affødt en række publikationer, undervisning på universiteter og højskoler, foredrag over hele landet samt optræden i radio og tv. Netop det at dele sin viden med andre er vigtigt for Bi, og er en væsentlig grund til at kursusstedet Elysium på Nordfalster blev oprettet, hvor man kan gå på opdagelse i den danske madkultur og historie.

Bi på Frilandsmuseet.

I dette lille interview om hverdagens brød erklærer Bi om sin kærlighed til ølandshvedebrød – og får samtidig givet det ”ekspreshævede sygevatbrød” fra bageren tørt på. Læs mere nedenfor. 

1. Hvilket brød spiser du til hverdag og hvorfor?

Først og fremmest mit hjemmebagte fuldkornsrugbrød bagt af svedjerug og surdej, desuden diverse brød bagt af hvede, spelt og ikke mindst ølandshvede.

2. I hvilke måltider indgår brød typisk?

Alle, så godt som.

3. Hvad er dit bedste brød? Og hvilket brød undgår du helst?

Lige for tiden er det ølandshvedebrød. Jeg er vild med smagen og den saftige seje krumme. Jeg nægter at spise det ekspreshævede sygevatbrød, som de fleste danske bagere producerer efterhånden. Det er fyldt med luft, er uden smag og med en krumme, der smuldrer og er tør og kedelig. Havde en bager leveret det produkt i middelalderen, var han blevet dømt til at bære den spanske kappe mindst én dag (en stor meget tung kappe med spidse søm overalt på indersiden), han havde derefter mistet sin bestilling og hans ovn var blevet brudt ned som straf. I dag er det udseende og størrelse, det kommer an på hos bagerne, ikke smag, konsistens og næringsværdi.

4. Hvilken brødgenstand kan du ikke undvære?

Min gode brødkniv med savtakker. Godt brød skal skæres ordentligt, og min store ovn selvfølgelig. Uden den intet brød.

5. Fortæl om et godt eller dårligt brødminde.

En morgen på Dragsholm slot efter en intensiv aften med et renæssancearrangement. Vi fik en fantastisk morgenmad, men det er især brødet jeg husker. Det var nybagt hvedebrød og tebirkes, og det smagte himmelsk. Jeg listede et par tebirkes med til færgeturen videre til Jylland, for jeg vidste hvor rædselsfuldt dårligt brødet er på færgerne. Jeg kan stadig drømme om det brød den morgen.

Brødbanken takker Bi Skaarup for hendes fine og stemningsmættede bidrag til Brødbanken. Bi lægger i øjeblikket sidste hånd på sin seneste bog om brødets og bagnings historie, som vi her på Brødbanken glæder os til at se nærmere på. Held og lykke med bogen til Bi.

Skulle du have fået lyst til at dele dit hverdagsbrød med andre, så skriv en kommentar og upload gerne billeder.

0 Kommentarer til “Bi Skaarup – madhistorie og hverdagsbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...