Bagerliv, bagerbørn, Bager-Jørgen…

Jørgen voksede op i en bagerfamilie med far, mor og fire søskende i Viborg i 1950´erne. I 1960´erne blev Jørgen selv bager i USA og Danmark. Her fortæller han om sin opvækst som barn af byens bager og den helt særlig betydning, rundstykket kom til at have for ham og hans familie.

Det gode rundstykke

Valdemar Poulsens bageri fra 1954, Overlund ved Viborg. Privat foto

”Vi købte aldrig brød. Min far byggede et bageri i 1954 i Overlund ved Viborg. Han blev kendt viden om for kvalitet og specielt for rundstykkernes helt uovertrufne smag. Om søndagen, hvor vi bagte ca. 5000 rundstykker, stod kunderne i en lang kø om morgenen for at købe “små” rundstykker, der smagte af noget. De var ikke pumpet op af kunstige tilsætningsstoffer. De havde den størrelse, som rundstykker skal have, når de er lavet af den bedste mel, fået lov at “ligge” så længe som de skal, slået ordentlig op og bagt i stenovn, så skorpen bliver tyk og smagfuld. Når det hele gik op i en højere enhed, kunne vi i bageriet høre rundstykkerne “snakke med” i kurvene. De krakelerede på overfladen, som var gyldenbrun- altså færdigbagt, som meget brød ikke bliver i dag. Vi glædede os til morgenkaffen og rundstykkerne. Den mindste sad da på fars skød og fik en under af rundstykket at guffe i. Det var den bedste samlingsstund, vi havde i familien.”

Bagerbørns brød

Bagerbørn”Vi arbejdede altid, holdt kun mandag fri, og den blev i nogle år også inddraget for at holde skindet på næsen – brødet på bordet havde vi jo!!

Når jeg skriver arbejde så betød det for os børn, at vi altid hjalp til. Hele min skoletid stod jeg op om morgenen for at køre ud med rundstykker til kunderne inden skolegangen. Om vinteren måtte min lillebror og jeg nogle gange trække det hele rundt på kælk. Der var mange kilometer ad hulveje ud til de yderste gårde – og meget mørkt husker jeg, ja jeg gyser endnu ved tanken om lænkehundenes gøen. Når det var specielt koldt, stod vi grædende med fingrene i vand, når vi kom hjem og havde løst opgaven. Så var det rart at sidde med far ved ovnen bagefter, få varmen og føle at vi klarede det sammen. Sådan var det i familien. Mor og far blev nogle gange kaldt over på skolen til samtale, fordi jeg kunne falde i søvn i timerne. Det var meget, meget svært at holde sig vågen om vinteren, når vi først havde været ude i kulden i lang tid. Vi fik dog også ros, fordi vi arbejdede og hjalp til! Senere efter konfirmationen blev det rigtig alvor med 50 kilos mel og sukker sække på ryggen, tunge jernplader og stagearbejde ved ovnen hver nat undtagen mandag. Men den stolthed jeg følte første gang det lykkedes mig at lave rundstykkerne helt perfekte overskygger alt. Den bærer jeg i mig endnu i dag.” 

Overlundbagerens rundstykker

Bagerfar og -søn

 

 

 

 

”Når vi 5 søskende som voksne mødes ved morgenbordet, er det altid rundstykket, der bliver talt om. Vi dufter, smager, vurderer og sammenligner med vores barndoms- og ungdomsoplevelse af vores fars, “Overlundbagerens” rundstykker. Hvor vi end bor, så leder vi alle efter lige netop den smag. Vores respektive familier kan godt blive lidt trætte af at høre vores snak om rundstykker.”

1 Kommentar til “Bagerliv, bagerbørn, Bager-Jørgen… ”


  1. 1 jørgen zøllner 29. december 2010 kl. 09:21

    jo tak hvor kan jeg huske det,jeg selv er den sidste bager i familien efter 7 generationer.
    mine forfædre drev bagerieri nordsjælland, omkring ramløse,helsinge knardrup, i 1890 tog min tipoldefar til USA, for at åbne forretning,

    jeg husker selv at duften af morgenbrød, med koldt smør,og morgenkaffen,
    mens vi sad omkring morgenbordet, gik det på skift med at passe ovnen,der stod jo rugbrødet,og på nedreste hærd stod de ,vi bagte i bageriet ,fra mester kom ned kl 21 hvereneste dag/nat i 40 år.mester arbejdede i bageriet i 15timer jeg gik i bageriet allerede da jeg var stor nok til at stå på et par mælkekasser ved siden af min bedstefar,forsom han sagde at jeg skulle se hvordan han gjore og der efter lære for at gøre det selv,hvilket jeg nu har i 3o år nu.
    jeg lærte at bestille noget fra jeg var ganske lille,
    selv om jeg nu er holdt op med at være bager så bager jeg stadig alt vores brød,og kager. og holder lidt bagetema dage i vores hus,det er sjovt at få lov til at vise og forælle om vores fælles brødkultur.for der igennem forsøge at holde liv i det håndværk som efter min mening er et kunsthåndværk.Når jeg ser på bagerforretninger i dag græder jeg indvendig,rigtig mange steder er det ubagt, mangler liggetider gråt og gæragtigt,ikke strøjet ordentligt,ja for at skrive det mildt noget klamphyggeri og ikke bagere med hjerte der har har bagt det.
    Det er vigtig at gøre det ordentligt fra begyndelsen med bedste kvalitet så bliver resultatet altid i top.og det kendetegner en rigtig bager.
    Jeg selv er meget stolt af mit hånværk,og jeg deler meget gerne ud af mine opskrifter til husmødre og andre der har lysten til at lære at bage.
    Men morgenbrødet husker jeg endnu og mine egne piger,kommer gerne søndagmorgen og spiser fars morgenbrød.selv om de skal tidligt op.

    husk at støtte den lokale bager,han har det sig og vil gerne gøre det godt, men det kræver at køber han s brød ellers udør vores hånværk.

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...