Giv en bid. Foto: Nationalmuseet"Kvinder pakker pølsebrød" De Forenede Skibsbroedsfabrikker. Foto: Hauerslev 7/12 - 1945.Bagere i Kvickly, Nørrebro. Foto: Sergiy Matyushenko september 2010.Hjemmebag. Foto: Nationalmuseet.

Her kan du fortælle Nationalmuseet om dit forhold til brød og/eller hjemmebagning. Svar på vores spørgelister og vær med til at opdatere den kulturhistoriske viden, der findes i  Nationalmuseets Etnologiske Undersøgelser (NEU). Tryk på linket nedenfor og udfyld en af spørgelisterne: “8 spørgsmål om dit gode brød” (afsæt ca. 20 minutter) eller “3 spørgsmål om dit gode hjemmebag” (afsæt ca. 10 minutter):

Send os gerne gamle og nye fotos, som kan være med til at illustrere dine svar på broedbanken@natmus.dk.

I 1942 udsendtes en spørgeliste om bagning som indbragte mere end tusinder siders svar fra flere hundrede informanter i hele landet. Hjemmebagning på gården var på dette tidspunkt næsten forsvundet til fordel for købebrød.
Derfor ønskede Nationalmuseet at få viden om landbosamfundets bagemetoder, redskaber, brødformer m.m. samlet ind og bevaret for eftertiden. Man ville gerne have fat i de få kvinder, der var opvokset på landet i 1800- og begyndelsen af 1900-tallet og som kunne huske, hvordan bagningen foregik dengang.

Vi vil gerne opdatere denne store samling af besvarelser med samtidens viden om brødforbrug, hvad enten det er købebrød eller hjemmebagt brød, der præger dine brødvaner.


Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...