Brødbankens nordiske julebrødskalender

IMG_3937

Fra vore kolleger ved Landbrugsmuseet i Estland (Estonian Agricultural Museum) har vi modtaget denne opskrift på estisk rugbrød. Julen betyder meget i Estland, idet man i sovjettiden var tvunget til at fejre julen i hemmelighed. I dag er julen genindført som en officiel helligdag. Julen begynder første søndag i advent, hvor man giver adventsgaver og tænder lys. Juleaften spises mellem syv og tolv retter, idet det ifølge overtro betyder, at man bliver forsynet med rigelig mad i det kommende år, hvis bordet bugner juleaften. Den traditionelle julemad er svinekød med sauerkraut kogt med byggryn.

Estisk rugbrød

Rugbrød

1 l lunken vand

100 g surdej

2 tsk. salt

2 tsk. sukker

1,4 kg rugmel (whole grain flour?)

Bland surdejen med 0,7 l lunken vand og halvdelen af melet og lad det stå i 12 timer på et varmt sted. Bland fordejen med salg og sukker og tilsæt resten af vandet og alt melet. Ælt det godt, indtil dejen er fast. Lad dejen hæve på et varmt sted i mindst 2 timer. Hæld dejen i en bageform eller form et ovalt brød. Bag brødet i 1 time i en varm ovn 220 gr. Tag brødet ud af formen med et viskestykke og bank på bagsiden. Hvis det lyder hult, er brødet færdigt. For at undgå, at skorpen bliver for hård, pensl med koldt vand og også lidt olie/smør for at få en blank overflade. Lad brødet hvile mindst 2-3 timer.

Skulle du få lyst til at prøve kræfter med det estiske rugbrød, så skriv en kommentar om resultatet og send gerne et billede.

God fornøjelse og glædelig brødjul!

0 Kommentarer til “20. december 2011 – Estisk rugbrød ”


  1. Ingen kommentarer

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Loading ... Loading ...