”Hverdagens brød er rugbrød”

Foto: Nationalmuseet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jul og nytår er kommet og gået, og det søde brød er blevet bagt, spist og nydt. Efter en december med opskrifter på nordisk julebrød her på Brødbanken, er det nu tid til at skifte fokus fra festbrød til hverdagens brød.

Brødbanken har efterhånden hævet og vokset sig større og rigere i 3 måneder. En vigtig ingrediens i denne proces er brugernes – jeres – input. Brødbanken har været så heldig at have modtaget rigtig mange interessante og detaljerede besvarelser på de to digitale spørgelister. Tusind tak for det!! Og til de af jer, der endnu ikke har svaret – så ligger spørgelisterne forsat her. Vi modtager forsat meget gerne jeres svar!

De mange svar peger på flere tydelige tendenser. Den mest markante – og måske ikke så overraskende – er, at hverdagens brød er rugbrød. Rigtig mange af jer fortæller, hvordan I spiser rugbrød eller grovbrød til både morgenmad, frokost og aftensmad. En anden tendens er, at hjemmebag er meget populært. Der bages ivrigt og varieret af alle aldre i alle dele af landet. Gennemgående er det igen rugbrødet og de grove brødtyper, der beskrives som sunde og af høj kvalitet. Hvidt købebrød undgås af mange.

Det kan virke trivielt, men netop det hverdagslige, der ofte tages for givet og derfor har let ved at blive overset og glemt, er af stor interesse for Brødbanken og Nationalmuseet. Der er netop, når der lægges et undersøgende blik på det hverdagslige, at det bliver synligt, hvordan vi organiserer vores liv og hvilke værdier, der er gældende. Og det er det, der skal bevares for eftertiden. 

I jagten på hverdagens brød vil Brødbanken i løbet af de kommende måneder bl.a. få ”besøg ”af en række af landets fremtrædende brødentusiaster, der vil fortælle, hvilken rolle brød spiller i deres hverdag. Hvilke brød de elsker, og hvilke brød de hader. Vi vil bede dem fortælle om deres bedste brødminder og mest uundværlige brødgenstande. Brødbanken vil desuden løbende sætte spot på store som små brødbegivenheder og tendenser. Du vil kunne møde personer, genstande og beretninger fra museets arkiver, der fortæller, hvordan brødet har indgået i kost, hushold og produktion gennem tiden, ligesom du vil kunne blive opdateret om de seneste tiltag på brødfronten. I den kommende tid vil vi også bringe uddrag fra de mange gode besvarelser, vi allerede har fået i Brødbanken.

Vi håber, du vil følge med og også fortælle om dit hverdagsbrød.

Rigtig god hverdag!

2 Kommentarer til “”Hverdagens brød er rugbrød” ”


  1. 1 Søren (broedet.dk) 4. januar 2011 kl. 09:45

    Det lyder som et spændende initiativ, det ser jeg frem til at læse om.

    Jeg syntes at der er en klar tendens til at flere og flere interesserer sig for ikke kun at bage deres eget brød, men også i større og større omfang gør noget ud af hverdagsmaden, der er så småt et lille opgør med supermarkedernes kedelige brød og supermarkedernes større og større fokus på halvfabrikata.

    Der er ingen tvivl om at jeg syntes at brød har en vigtig rolle i det danske køkken, og især de mere grove af slagsen vinder indpas.

    For mig er netop rugbrødet en grundpille som man kan spise døgnet rundt. Jeg spiser det gerne til morgenmad, til frokost og anvender det også ind imellem i forbindelse med aftensmad. Selv til nytåret sneg dig sig ristede rugbrødkrummer ind i en af forretterne 🙂 En Pasta kogt med fløde og mælk, tilsat parmesan, trøffel, hvidløg og så netop garneret med ristet rugbrød.

    Brødet er ved at blive meget mere end det nogensinde har været, øjnene er ved at komme op for at brød ikke behøver være et kedeligt softkernebrød, en krydderbolle, eller et par smagsløse spanske boller.

    Især i norden har vi en brødtradition, som i disse år, vokser med eksponentiel kraft. De oprindelige brødtraditioner holdes vedlige, men samtidig udvikles der flere og flere spændende opskrifter på brød, hver eneste dag, og vores lokale kokke og restauranter gør en dyd ud af at kunne servere det bedste brød.

    I samme takt med at brødet har så stor fremdrift i de små hjem, samme tendens er der til gengæld til at bagerfaget, bliver industrialiseret og det går ud over kvaliteten. Den lille bager på hjørnet er udkonkurreret på kvalitet af hjemmebageren, der er ikke mange tilbage der skiller sig ud, og prøver de, bliver det for dyrt. Men heldigvis ser man da enkelte der skiller sig ud og bærer faget flot videre.

    Ja. Brødet betyder en del, for rigtig mange mennesker og jeg vil da gerne opfordre til at alle bærer den gode brødtradition videre og bager deres eget brød.

    Det er naturligvis også derfor jeg har en dedikeret blog om netop det emne på broedet.dk

    Bedste Hilsner
    Søren

  2. 2 Marlene 7. januar 2011 kl. 15:22

    Kære Brød-entusiaster,

    Spændende dialog om hverdagsbrød. Det er dejligt, at vi har fået fokus på det gode brød. Et godt fif til dette…. er hvilket underlag mand bager det på.
    En perforeret bageplade kan hjælpe med at få den den gode sprøde skorpe…. ligesom de professionelle.
    Og det er nu blevet muligt for os private og professionelle, at bestille en perforeret bageplade til vores egen ovn derhjemme og til bagerierne på Bageplader.dk.

    Go’ bag!

    Mvh

    Marlene

Efterlad en kommentar




Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...