”A Nordic Bite” – kan rugbrød være en snack?

”Spis dit rugbrød! Ellers bliver du ikke stor og stærk…”

De fleste børneforældre kender situationen, hvor ungerne ikke vil spise deres sunde rugbrød, men plager om slik og snacks. Nu er de tider måske ved at være forbi. Rugbrød dukker i dag gang på gang op i nye former som fx rugsnacks, rugsinni og rugkiks.

Rugsnacks fra Easyfood. www.easyfood.dk  Rugsinni fra Kohberg. www.kohberg.dk

Tendensen går stærkt i retning af, at rugbrød er ved at indtage snackhylderne. Rugbrødschips kendes allerede i fx Finland, hvor de fås i flere forskellige smagsvarianter. Som disse, der er produceret af den familieejede virksomhed Linkosuo.

Ruisnappi fra Linkosuo. www.linkosuo.fi

For nylig fandt jeg dem i min egen Netto – her med hvidløgssmag. De smager skønt – og tager sig godt ud på samvittighedskontoen.

Seneste danske udspil på den sunde rugbrødssnackfront er ”A Nordic Bite”. Denne sunde rugbrødssnackbar er udviklet af en gruppe danske studerende fra LIFE (Det Biovidenskabelige Institut, Københavns Universitet) i forbindelse med en innovationskonkurrence (http://www.foodoflife.dk/Nyheder/2010/975_nordic_bite.aspx).

A Nordic Bite. Kilde: www.midtiugen.dk

Snackbaren er, som Manifestet for Ny Nordisk Mad foreskriver, produceret af nordiske råvarer: Rugbrød bagt efter nordiske traditioner og tang fra de nordiske farvande. At snackbaren er baseret på rug og tang gør den til et sundt alternativ. Tangens indhold af fx kaliumsalt gør det muligt at erstatte natriumsalt, bedre kendt som køkkensalt, som vi er tilbøjelige til at bruge for meget af. Rugbrødet er rigt på kostfibre og har et lavt fedtindhold. Det hele er overtrukket med mørk chokolade. Ifølge de studerende giver den søde og bitre smag fra den mørke chokolade, rugbrødets syrlighed og tangens smag af salt og umami et godt sensorisk samspil.

Foreløbigt må vi dog vente lidt, før vi kan finde ”A Nordic Bite” blandt Mars og Bounty på supermarkedernes snackhylder. Indtil da kan du med fordel lave dine egne rugbrødssnacks, som fx disse lækre rugbrødschips, som egner sig både som tilbehør til aftensmaden og alene.

Rugbrødschips
4 skiver rugbrød, 1 cm tykke
1 tsk koldpresset rapsolie
Flagesalt eller sydesalt

Udblød rugbrødsskiverne i lidt vand ca. 10 minutter. Afdryp dem i en sigte. Rør brødet med olie til en
grød. Smør grøden ud i 16 cirkler på bagepapir. Drys med lidt salt. Bag rugbrødschipsene ved 200 gr. på midterste ovnribbe ca. 25 minutter og servér.

Opskrift udviklet af Bente Nissen-Lundsgaard,

http://saesonforgodsmag.dk/opskrifter/broccolisalatmedkyllingogrugbroedschips

Du kan eksperimentere med at give dine rugbrødschips forskellige smage, som fx hvidløg, chili, paprika osv.

Hvad synes du om rugbrød som snack? Kan rugbrød overhovedet være en snack? Kan ”snacking” forbindes med sundhed?

Fortæl om dine sunde snackvaner. Send gerne opskrifter og billeder med.

3 Kommentarer til “”A Nordic Bite” – kan rugbrød være en snack? ”


 1. 1 A. Østerbøg 12. maj 2011 kl. 10:09

  nokkos varrasleipã fra LINKOSUO. er vanedannende( på den gode måde !).
  Jeg købte (HVOR????) de store runde hjul til min gluten allergi-veninde.
  Hendes ankomst trak ud og en dag åbnede jeg pakken til migselv og en gruppe kvinder , der ikke kunne få nok . Og Nu er det slut og jeg ANER ikke hvor jeg skal forny min beholdning . Ingen forretning på Bornholm vil indrømme at jeg har købt dem der.
  MYSTIK.
  Kan I fortælle mig hvor man kan få dem?
  Alice

  I snackfacon må de virkelig kunne erstatte CHIPS

 2. 2 Christian Pedersen 27. maj 2011 kl. 12:49

  Tror du har købt dem i Netto, for det gjorde jeg. De havde dem som “spotvare” for 5,- for en pakke!!. Ville ønske jeg havde købt hele partiet, for nu har de ikke flere, Øv!

 3. 3 Brødbanken 14. juni 2011 kl. 14:13

  Brødbanken vil også gerne høre mere om udbredelsen af “Nordic Bites”. Tak for bidrag!

Efterlad en kommentar
Sådan gør du

Brødbanken er en samling af historiske og nutidige fortællinger om brød i Norden. Du kan være med til at gøre brødbanken rig og levende ved at sætte dit eget brød i banken - i ord eller billeder. Du kan også kommentere andres indlæg, svare på "11 spørgsmål om dit gode brød" eller lade dig inspirere af de spændende opskrifter.

God appetit!

Giv en bid og smag på andres

Giv en bid. Foto: Nationalmuseet.

Brødarkivet

Brødafstemning – 2

Hvor ofte spiser du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...

Brødafstemning – 1

Bager du rugbrød?

View Results

Indlæser ... Indlæser ...